Logomuz ucu açık, yayılan 3 tane 8 den meydana gelir. Ortasındaki 3 elektronlu lityum atomu bütünden parçaya, içten dışa doğru dönen pozitif enerjiyi simgeler. -Sınama Çağında Her Zerre Allah'ın Askerleridir. Hz Mevlana-
 
Gir, Mucit Çık.
online stats
      online stats


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




























































































 

Kurgu Kuşağı..............Çalışmalarına Katılmak İçin Tıklayınız..

   

 

 DÜŞÜNCEYİ UYARAN TEKNİKLER İLE YAPTIĞIMIZ UYGULAMALAR

  

        

1. Bir kitaptan rastgele kelime bulma

           Sınıfta bulunan herhangi bir ders kitabından faydalanılabilir. Kitabın herhangi bir sayfası açılarak rastgele bir kelime seçilir. Seçilen bu kelimeden beyin fırtınası ile somut bir nesneye ulaşılmaya çalışılır.

            Seçilen kelime bir nesne ismi de olabilir. Ulaşılan nesne hakkında değişik fikirler üretilerek nesneye farklı özellikler kazandırılmaya çalışılır. Nesneye yönelik değişiklik düşünceleri ile öğrenciler bir buluşa da gidebilirler. Nesnenin özelliklerini değiştirme, geliştirme düşünceleri aynı zamanda nesneye yönelik bir inovasyon çalışması olarak da kullanılabilir.

           Bu yolla öğrencilere olaylara ve nesnelere farklı bakış açıları kazandırılmaya çalışılır.

 

 

 2. Rastgele bir resimden yola çıkma

           Başlangıç noktası olarak herhangi bir kitap veya afişten bulunacak rastgele bir resimden yola çıkarak ilginç bir fikre ulaşılmaya çalışılır. Sınıfta bulunan herhangi bir kitaptan bulunan bir resim seçilir. Resim ile verilmeye çalışılan mesajların neler olabileceği ve resimden öğrencilerin ne anladığı hakkında bir beyin fırtınası yapılır.

           Verilen mesajlardan ve bu resim hakkında öğrencilerin ortaya koyduğu düşüncelerden yola çıkarak somut bir nesneye ulaşılmaya çalışılır. Yapılan bu çalışmayla öğrencilerde somut bir nesneye geçiş için gerekli düşünme ve becerilerin geliştirilmesi amaçlanır.

Ekmek Kızartma Makinesi
Ayağı ısıtmak için sıcağı hapseden ayakkabı tabanı yapılabilir
Plastiklere sıcak baskılı şekiller yapılabilir
Ekmeklerin üzerine desen verilebilir
Sıvılar ılıklaştırılabilir. Süt, mama gibi
Hızlı sıcak silikon yapıştırmalarında kullanılabilirn

 

 

 3. Benzer durumlardan yola çıkma

           Çözümünde zorluk çekilen herhangi bir problem, benzeri problemlerin çözüm süreçleri örnek alınarak çözülür. Öğrencilere elde ettikleri tecrübeleri farklı alanlarda kullanabilmelerine yönelik beceri kazandırılmaya çalışılır.

Kullanılan Kaslar=>Büyüyen Motor
Canlıların kaslarını incelediğimizde ağır işler için büyük kasların kullanıldığı kuralını ortaya çıkarırız. Bu kuralı neden araba motorlarında kullanmayalım. Öyle bir araba motoru hayal edelim ki yüksek güç isteyen durumlarda motorun %100 ü, az güç isteyen durumlarda ise motor hacminin %50 si kullanılarak yakıtta büyük tasarruflar yapılabilir. Burada Zorluk çekilen konu benzinli araçlarda tasarruf sorunu; benzetilen ise canlıların kas sistemi

 

 4. Konu hakkındaki gerçekleri ve bilgileri sıralama

           Herhangi bir nesne ele alınır. Seçilen nesne hakkında var olan bilgiler sıralanır. Daha sonra bu bilgilerden yola çıkılarak nesneye daha farklı özellikler kazandırılması amacıyla bir beyin fırtınası yapılır. Bu şekilde öğrencilerin var olan nesneler hakkındaki bilgilerini, farklı amaçlarla kullanabilme becerilerinin geliştirilmesi sağlanır.

Bilgiler =>   Farklı Özellikler ( Tırnak Makası )
Keskindir. => Farklı şekillerde keskin ağızlar takılıp çıkartılabilir.
Basit Makinadır.  => Keskin uçları ters çevrilip pense kerpeten olabilir.
Büyüğü Küçüğü Vardır. => Çok büyük boyutlarda tahta plastik kesebilir.
Törpüsü Vardır. => Bıçağı, iğnesi de olabilir
Tırnaklar İçindir. => Kağıda, plastiğe baskı yapmak içinde  kullanılabilir.

 

 

  5. Tersi durumu düşünme

           Çözüm bekleyen bir sorun ele alınır. Daha sonra bu sorunun çözümü üzerinde sınıf içerisinde bir beyin fırtınası yapılır. Beyin fırtınası ile bir çözüme ulaşılamazsa seçilen sorunun tersi durum, çıkış noktası olarak ele alınarak beyin fırtınasına devam edilir.

           Bu şekilde öğrencilerin karşılaşılan bir problemin çözümünde farklı düşünceler oluşturabilme becerilerinin geliştirilmesi sağlanır. Örneğin; susuzluk problemi bir beyin fırtınasında çözüme ulaştırılamamışsa bu kez fazla suyun, bir problem olduğundan yola çıkılarak bir beyin fırtınası düzenlenir. 

Önceden  Sonra
Mikropları öldürmeden hastalıklar geçmez düşüncesi yaygın iken; Bilimsel çalışmaların artması ile Louis Pasteur Aşıyı buldu ve düşünce şöyle değişti; ''Vücudun bağışıklığını sağlamak için vücuda mikrop verilmelidir''
   

 

 

6. İki farklı sözcükten yola çıkma

           İki farklı sözcükten yola çıkılarak yeni veya yaratıcı bir fikre ulaşılır. Bu amaçla rastgele iki sözcük bulunur ve bu sözcükler arasında ortak bir ilişki kurulmaya çalışılır.

           Ortak ilişkilerin neler olabileceği hakkında bir beyin fırtınası yapılır, üretilen fikirlerden yola çıkarak farklı özelliklere sahip daha önce var olmayan ya da var olan bir nesneye farklı özellikler kazandırılmaya çalışılır. Örneğin; uçak ve halı sözcüklerinden uçan halı vb.

 

 

 7. Çözümden soruna gitme (tersine mühendislik)

           Çözümden soruna gitme yönteminde önce var olan bir çözüm ele alınır. Daha sonra bu çözümün hangi sorunların da çözümü olabileceği düşünülür. Bu şekilde bir çözümün birden fazla soruna çözüm getirebileceği düşüncesi öğrencilerde oluşturularak farklı teknoloji alanlarındaki gelişmelerin bütün teknoloji alanlarında değerlendirilmesi sağlanır. Bu şekilde öğrencilerde disiplinler arasında ilişki kurabilme ve bunları kullanabilme becerilerinin geliştirilmesi sağlanır

.

 

 

8. Farklı bir duruma girme

           Öğrencilerin çekingenlikten veya sosyal sınırlamalardan uzaklaşarak yeni düşünceler geliştirmeleri amaçlanır. Bu teknikte öğrenciler ele aldıkları bir soruna çözüm önerileri oluşturmak amacıyla,  bulundukları mevcut sosyal konum dışında bir kimliğe bürünerek çözüm önerileri geliştirirler. Sorunun ait olduğu çevre veya meslek dışında farklı bir çevrede veya meslekte olma durumlarını hayal ederek soruna çözüm önerileri geliştirirler. Bu şekilde öğrencilerde bir soruna çözüm bulmada farklı bakış açıları getirme becerilerinin geliştirilmesi sağlanır.

Meslek  İhtiyaçları
Mühendis Özgün Düşünebilmelidir. Örneğin; arabanın mutlaka egzozu olmalıdır diye başlayan mühendis elektrikli araba üretemez
Hemşire Acıtmayan bant (iğne yerine geçen)
Teknisyen, İşçi İşi hızlandırıcı aparat
Çiftçi, Ziraat Mühendisi Suda Tarım
Adliye, Trafik Polisi Gelire göre ceza
Öğretmen Sınıf ses düzeyini ölçen cihaz
Mimar Altıgen ev
   

 

Etkinliklerde de görüldüğü gibi bu tekniklerle çalışmak verimliliğimizi ve hızımızı artırıyor

Celal ÖNGÜN Teknoloji Ve Tasarım Öğretmeni




 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





























































ANASAYFA

  Düzen Kuşağı

  Kurgu Kuşağı

  Yapım Kuşağı

  Yarışmalar

  Patent

  İnovasyon

  Hayal Gücü

  Ar-Ge

  İcatlar

  Mucitler

  Dokümanlar

  Haberler

  Bağlantılar

  Ziyaretçi Defteri

  Blog

  İletişim




Google Grupları
ttdersi.itgo.com grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et